هشدار ریسک
همکاران تجاری (سکوهای تامین مالی جمعی) تلاش میکنند با اعمال استانداردهای لازم، ریسکهای مرتبط با ارائه ایده و جزئیات کسبوکار را کاهش دهد اما در مراحل بالاتر و زمانی که یک کسبوکار نیاز به دریافت سرمایه دارد چالشهایی پدیدار میشوند. واضح است که سرمایهگذاری در مراحل ابتدایی و اولیه کسبوکارهای نوپا میتواند بسیار ارزشمند و مفید باشد اما این امر، ریسکها و خطراتی را به دنبال دارد که به این منظور سرمایه گذار باید قبل از هرگونه اقدام برای سرمایه گذاری، بیانیه هشدار ریسک را به دقت مطالعه کند.
اگر شما قصد دارید از طریق سکوهای تامین مالی جمعی سرمایه گذاری کنید، میبایست به موارد هشدار دهنده زیر توجه داشته باشید، این هشدار در راستای اجرای موضوع ماده 30 دستورالعمل تأمین مالی جمعی مصوب شورا عالی بورس و اوراق بهادار تهیه شده است:
در دنیای تجاری امروز بخش بزرگی از کسبوکارها در فاز ابتدایی شکست میخورند. اگر شما میخواهید از طریق این وب سایت سرمایه گذاری کنید، لازم است مطلع باشید که این حوزه پر ریسک است و احتمال اینکه سرمایه خود را از دست بدهید بیشتر از بازگشت آن و سود احتمالی مربوطه است. به همین دلیل با بررسی کامل جوانب و در نظر گرفتن عواقب احتمالی آن، سرمایهگذاری کنید.
تبصره: چنانچه طرحی، مشمول ضمانت توسط سازمان و نهادی باشد، از این قاعده مستثنی خواهد بود و در صورت از دست رفتن سرمایه، تامین اصل سرمایه به عهده نهاد ضامن خواهد بود
لازم به ذکر است که هرگونه سرمایه گذاری شما در سکوهای تامین مالی جمعی دچار ریسک نقد شوندگی می باشد بدین معنی که باید خریداری در "بازار ثانویه تامین مالی جمعی" خواهان گواهی شراکت شما باشد یا اینکه طرحی که سرمایه گذاری کردهاید وارد بازار بورس اوراق بهادار شده در غیر این صورت باید منتظر نتیجه بخشی طرح برای تقسیم سود بمانید.
در مدل سرمایهگذاری در شرکتها از طریق سهام، هر سرمایه گذاری که از طریق سکوهای تامین مالی جمعی انجام میدهید شامل قانون "کاهش درصدی سهام به یک نسبت" میشود. یعنی اگر آن کسبوکار بعدا اقدام به افزایش سرمایه کرد، سهام جدید برای سرمایه گذاران نو صادر و درصد سهام شما در شرکت سرمایه پذیر کاهش خواهد یافت. این سهام جدید به خودی خود میتواند شامل حق اولویت در تقسیم سود حاصل از فروش و سایر موارد باشد و در مواردی اعمال چنین حقوقی ممکن است به ضرر شما باشد. قابل ذکر است درصورتیکه کاهش درصد سهام اتفاق بیفتد، سکو موظف است که این موضوع را به اطلاع سایر تامین کنندگان طرح برساند.
سرمایه گذاری درکسبوکارهای نوپا باید به عنوان بخشی از یک سبد سرمایه گذاری متنوع باشد. این بدان معناست که شما باید سرمایهای اندک را در چند کسبوکار سرمایه گذاری کنید، نه اینکه مبلغ هنگفتی را روی یک یا دو شرکت بزرگ سرمایه گذاری کنید. همچنین بهتر است تنها بخش کوچکی از دارایی قابل سرمایه گذاری خود را روی شرکتهای نوپا سرمایه گذاری کنید و بیشتر سرمایهتان را بر روی بازارهای امنتر با قابلیت نقد شدن سریعتر بگذارید.در تامین مالی جمعی، تمامی کسبوکارهای کوچک و متوسط از جمله شرکتهای دانشبنیان و نوپا میتوانند شرکت یا طرحهای توسعهای خود را از طریق پلتفرمهای عاملین کرادفاندینگ، تامین مالی کنند.
همچنین در این روش افرادی که سرمایه کمی دارند و یا افرادی که نمیخواهند سرمایه زیادی را به خطر بیندازند، میتوانند با حداقل مبلغ، وارد سرمایهگذاری شوند.
سرمایه گذاران ممکن است که قادر به یافتن تمام اطلاعات مورد نیازشان در مورد یک شرکت و در محدوده یک زمان معین نباشند. حتی امکان دارد که یک سرمایه گذار از جزییات تغییرات صورت گرفته در شرکتی که بر روی آن سرمایه گذاری کرده است مطلع نباشد. به دلیل این مشکلات و سایر عدم قطعیتها، سرمایه گذاران ممکن است از ارزش واقعی یک شرکت در حال حاضر مطلع نباشند.
با توجه به وجود بنیانگذاران و مدیران شرکت در میان عمدهترین سهامداران، این افراد میتوانند بر فرایندها و روابط کسبوکارشان اعمال نفوذ کنند و این ممکن است باعث فاصله گرفتن شرکت از آنچه که اظهار کرده است بشود. لذا لازم به ذکر است که سکوهای تامین مالی جمعی در این قسمت هیچ گونه کنترل و نظارتی بر این فرایند ندارد.
سرمایه گذار درصورت اقدام برای سرمایه گذاری، حق انصراف از سرمایه گذاری را ندارد.
در صورتی که طرحی در مدل تامین مالی جمعی مشمول حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی از حیث تضمین بخشی از اصل سرمایه تامینکنندگان باشد، این حمایت صندوق، تحت هیچ شرایطی به معنای توصیه صندوق به سرمایهگذاری در طرحها نیست.
در صورتی که طرحی در مدل تامین مالی جمعی مشمول حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی باشد، آن صندوق در موارد زیر در قبال تامین کنندگان مسئول نخواهد بود:
در صورتی که طرحی در مدل تامین مالی جمعی مشمول حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی باشد، آن صندوق در موارد زیر در قبال تامین کنندگان مسئول نخواهد بود:
در صورت تمدید دوره اجرای طرح طبق ضوابط معتبر سازمان بورس و اوراق بهادار و شرکت فرابورس ایران، تامینکنندگان حقی در خصوص دریافت درصد حمایت تا پایان دوره اجرای طرح تمدیدشده را نداشته و صندوق صرفا پس از اتمام دوره تمدیدشده، نسبت به پوشش زیان وارده(در صورت شکست) اقدام مینماید.
دارندگان گواهی شراکتی که در اثنای دوره اجرای طرح از طریق انجام معاملات ثانویه گواهی خود را واگذار نمودهاند طبق گزارش تسویه دارنده گواهی نیستند، مشمول حمایتها نمیشوند و صرفا دارندگان نهایی تحت حمایت خواهند بود.
صندوق نوآوری و شکوفایی در حدود زیانی که توسط وی جبران شده است در مقابل مسئولین خسارت و شکست طرح، جانشین و قائم مقام تامینکنندگان خواهد بود؛ لذا تامینکنندگان با سرمایهگذاری در هر یک از طرحها، هرگونه حق خود در خصوص اقدام منافی این موضوع مانند حق مصالحه با مسئول شکست طرح یا مسبب ورود خسارات را از خود سلب و ساقط نمایند.
عدم ارائه گزارش تسویه که به تایید یکی از نهادهای ذکر شده در این قرارداد رسیده باشد (گزارش حسابرس توسط نهاد مالی سکو)؛ لذا مسئولیت صندوق نوآوری و شکوفایی از زمان ارائه کامل و دقیق گزارش مذکور برقرار میگردد.
در مقابل حمایت و مسئولیتی که صندوق نوآوری و شکوفایی در خصوص جبران زیان وارد به تامینکنندگان میپذیرد، در صورتی که پس از پایان طرح و انجام محاسبات مشخص گردد که سود محقق شده بیشتر از سود پیشبینی شده در ابتدا بوده است، در ۲۰% از مازاد سود حاصل شده، شریک است.
تامینکننده در سود و زیان طرح به نسبت مشارکت خود و سهمی که در تامین منابع مالی مورد نیاز متقاضی پرداخت کردهاست، سهیم است.
تصمیمگیری درخصوص سود و زیان کسب و کار متقاضی و میزان درآمد حاصله و مقدار قابل پرداخت به تامینکنندگان، درصورتی معتبر است که توسط حسابرس مورد تایید عامل یا راسا عامل کتبا تایید شده باشد.
کارگروه ارزیابی تأمین مالی جمعی و یا شرکت فرابورس ایران با اعطای مجوز فعالیت به سکوهای تامین مالی جمعی، هیچگونه توصیه به سرمایهگذاری و یا تأیید طرح تأمین مالی به تأمین کنندگان نداشته و تأمینکننده با اطلاع دقیق و آگاهی کافی در خصوص ماهیت اینگونه طرحهای تأمین مالی و دارا بودن منابع مالی مناسب، نسبت به انتخاب طرح اقدام کرده است.
تامینکننده (تامینکنندگان) با تایید الکترونیکی در سکوهای تامین مالی جمعی و واریز وجه، ضمن اعلام اطلاع از کلیه مقررات و خصوصیات سرمایهگذاری و ریسکهایی که در آن متصور بوده و احتمال وقوع دارد و نیز با شناخت و درک کامل از ماهیت امر و شرایط و مقررات مربوطه، مراتب را تأیید نموده و هیچگونه اعتراض و ادعایی اعم از حقوقی و جزایی در حال حاضر یا بعداً در این خصوص علیه سایر اشخاص نداشته، حق دعوی خود را در این زمینه علی الدوام سلب و ساقط میسازد.